Wyszedł bardzo dobry gulasz nie wymagający ani szczególnych umiejętności posługiwania się nożem, ani dużego nakładu pracy - raczej coś w stylu potnij wszystko w kawałki, duś i czasem pomieszaj coby sie nie spaliło. Dobre na leniwy obiad albo jako na dodatek do kanapek z szynką :3
Składniki :
-800g pomidorów w kostkę (2 puszki)
-2 duże cukinie
-1 duża cebula
-1 łyżka oliwy z oliwek
-po 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku (można również dodać oregano)
1) Warzywa pokroić w grubą kostkę lub po prostu na kawałki 'na dziaba'.
2) Na oliwie zesmażyć cebulę na lekko-złoto. Dodać pomidory i pokrojoną cukinię.
3) Dusić na małym ogniu, aż cukinia będzie miękką (15-20 minut) co jakiś czas mieszająć.
4) Doprawić do smaku solą (tej będzie potrzeba koło łyżeczki, ale lepiej dodawać stopniowo, żeby nie przesolić), pieprzem i dodać zioła. Całość można skropić jeszcze dodatkową oliwą z oliwek dla lepszego smaku i 'gładszej' konsystencji.
5) Odlać ~1/3 i zmiksować na gładko i dodać z powrotem do garnka. (można pominąć, jeżeli wolicie bardziej 'stały' gulasz) Smacznego! Serwować z białym pieczywem z masłem lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz