Pizza is like sex, even if it's bad it's still good jak to mawiają. Postanowiłem zrobić inne ciasto niż zwykle, bo coś sie obraziłem na moją poprzednią recepturę. To ciasto z dodatkiem semoliny wychodzi dużo lepsza, bardziej w stylu prawdziwej pizzy z restauracji a nie domowej. Py-cho-ta. Plus działa lepiej do focacci niż bazowy przepis ;)
Składniki :
-500g mąki pszennej chlebowej
-100g semoliny
-0,5 łyżeczki soli morskiej
-7g suchych drożdży
-0,5 łyżki cukru (brązowego najlepiej)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-325ml letniej wody
Przygotowanie :
1) Wymieszać dokładnie mąkę, semolinę oraz sól.
2) W wodzie rozpuścić cukier, dodać drożdże, oliwę a następnie wymieszać i odstawić na kilka (3-5) minut.
3) Do miski przesypać mieszankę mączną, wlać mieszankę i wymieszać widelcem. Gdy zacznie się już formować ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i zagniatać około 8 minut.
4) Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w misce wysmarowanej oliwą i przykrytą wilgotną ścierką. (na około godzinę)
5) Podzielić ciasto na 3 (lub 4) części i zagniatać każdą kulkę przez chwilę, aż do odciśnięcia powietrza.
6) Używać od razu (rozciągnąć/rozwałkować i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia) albo oprószyć mąką i zawinąć w folie spożywczą i przechowywać w lodówce (max 5 dni) lub w zamrażalniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz