Składniki :
-1 szklanka mąki
-1/3 szklanki ciepłej wody
-1/2 łyżeczki suszonych drożdży
-1/2 łyżeczki soli
-1/2 łyżeczki granulowanego czosnku (lub 1 śwież ząbek)
-szczypta oregano
-2 garści szpinaku
-3 łyżki passaty (przecieru pomidorowego, nie koncentratu)
-1 łyżeczka jogurtu naturalnego
-50g usmażonego / ugotowanego kurczaka (doprawionego tylko solą i pieprzem)
-1/4 kulki mozzarelli (lub ciut więcej jak kto lubi)
-1 / 2 ząbki czosnku
1) Wymieszać suche składniki pierwszej z pierwszej częsci przepisu, dodać wodę i zagnieść ciasto (~5 minut). Odstawić w miseczce przykrytej mokrą ściereczką w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości (2-3h) lub zostawić na noc. (Jeżeli robisz na obiad, nastaw zaraz po śniadaniu)
2) Na patelni zredukować passatę o połowę, dodać posiekany czosnek i szpinak. Smażyć, aż szpinak zwiędnie, nastepnie dodać jogurt i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
3) Ciasto podzielić na 2 częsci, rozwałkować obie na grubość 2-4mm i wyciąć koła miską odpowiedniej wielkości (czyli największą jaka będzie pasować).
4) Na oprószonej stolnicy położyć jeden krążek ciasta, ułożyć na nim z grubsza odciśnięty szpinak, kurczaka (poszarpać na mniejsze kawałki) oraz startą mozzarellę. (Można dać ciut mniej mozzarelli i dodać parmezanu dla lepszego smaku).
5) Posmarować brzeg ciasta niewielką ilością wody, zakryć drugim krążkiem ciasta i zalepić "metodą szczypaną" tak jak przy zwykłych pierogach.
6) Piec na blasze oprószonej mąką ~10-14 minut w temperaturze 190 stopni. Podawać z sosem czosnkowym doprawionym pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz