Składniki na sos:
-śmietana lub jogurt naturalny
-granulowany czosnek
-ząbek świeżego czosnku
-trochę ziół np. oregano, majeranku
-szczypta soli
Rozgniatamy czosnek, mieszamy ze śmietaną. proponuję dodac na 200 ml śmietany 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i 1 łyżeczkę ziół. Ale każdy sobie doprawi jak lubi :)
Składniki na paluszki:
-kurczak (nie wierze, że naprawdę muszę to pisać)
-zioła np. bazylia
-chili mielone
-szczypta soli
Kroimy dowolną ilość kurczaka w paski na dowolną długość, a szerokość ok 1-2 cm. Przyprawiamy ziołami i chili w proporcjach 1:1 + szczyptą soli. Układamy paski kurczaka na blaszce (można położyć na papierze do pieczenia jeszcze, bo się przyklejają ciut) i wkładamy do piekarnika. Ja robiłam tak:
ok 10 min w 50 stopniach, ok 10 min w 100 stopniach i ok 5 min w 150 stopniach.
Wyjmijcie kiedy już będą lekko przyrumienione na bokach.
Pieczemy chlebki naan według przepisu: http://gotowanierakniebrudzi.blogspot.co.uk/2013/05/pikantny-ale-sodki-kurczak-w-sosie-z.html.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz