Składniki :
-1,5 łyżki oliwy z oliwek
-750ml bulionu (3 szklanki)
-400g (1 puszka) pomidorów w kostkę
-250g brokuła
-250g kalafiora
-2
łyżki posiekanego imbiru
-3
posiekane ząbki czosnku
-1/4
łyżeczki chilli
-1/2
łyżeczka soli (lub więcej, wiadomo - do smaku)
-1/2
łyżeczki pieprzu
-4 / 5 łyżek masła orzechowego
-sok z 1/2 limonki
Przygotowanie :
1) Imbir, czosnek i chilli drobno posiekać. Na rozgrzanej w garnku oliwie podsmażyć pocięte składniki wraz z solą i pieprzem około 20 sekund lub aż zaczną bardzo mocno pachnieć.
2) Dodać brokuła i kalafiora porwanego na nieduże różyczki. Smażyć około 3-5 minut.
3) Zalać bulionem, dodać pomidory i zagotować. Gotować, aż brokuły/kalafior będą odpowiednie na miękkość. Ja lubie chrupkie więc prawie nie gotowałem.
4) Doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i podawać z makaronem ryżowym, przystrojone skórką limonki, chilli i kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz