Chciałabym też dodać, że robienie ich sprawiło mi wielką przyjemność, serio. Wycinanie kółek szklaną (jak przy robieniu pierogów) to naprawdę fajna zabawa!
Składniki:
-½ łyżeczki sody
-½ łyżeczki proszku do pieczenia
-115g cukru pudru czyli ok 2/3 szklanki
-duża, kopiasta łyżka kakao
-2 szklanki mąki
-180 g miękkiego masła (ok 5 łyżek)
-ok. 70 ml mleka
1) Mieszamy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się przyklejać do rąk to trzeba stopniowo dosypywać mąki aż ciasto będzie mięciutkie i fajne do ugniatania (choć dość tłuste).
2) Dzielimy ciasto na dowolną ilość (np.3) części i rozwałkowujemy na grubość ok 0,5-0,7 cm.
3) Bierzemy szklankę, 'maczamy' brzegi w mące i wycinamy krążki. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 5 min w 170 stopniach,a później jeszcze ok 10 w 150 :)
Ciastka powinny być chrupiące, ale można zrobić grubsze ciasto lub skrócić czas pieczenia to w środku raczej będą miekkie .
Podajemy do kawy lub herbaty :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz