Składniki :
-500g mąki pszennej
-2 łyżeczki soli
-10g świeżych drożdży
-330ml letniej wody
-2 pomidory (sparzone, bez skórki)
-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
-30g parmezanu
-szczypta oregano
-170g mozzarelli
-garść świeżych liści bazylii
Przygotowanie :
1) Drożdże rozpuścić w wodzie, stopniowo dodawać do mąki mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować kulę z ciasta i odstawić na 5 minut pod przykryciem, następnie zagniatać 8 minut, podzielić na pół i każdą połówkę jeszcze 2 minuty. Uformowane dwie kule zostawić przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
2) Na oprószonym mąką blacie rozciągnąć rękami ciasto na koło o średnicy 35-40cm uważając, by nie rozerwać i zostawiając ciut grubsze na boku.
3) Mozzarellę odsączyć, zetrzeć na tarce (gotowa starta mozzarella też może być jeśli Wam nie przeszkadzają przeciwzbrylacze i inne syfy) i wymieszać ze startym parmezanem. Pomidory pozbawić nasion, odsączyć i pokroić na plasterki.
4) Na placki nałożyć warstwę pomidorów i listków bazylii, posypać niewielką ilością oregano i skropić oliwą (1-2 łyżki na pizzę) a następnie przykryć serem. (Można odrobinę oprószyć solą i pieprzem)
5) Piec 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Jeść! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz