poniedziałek, 11 lutego 2013
Penne z wędzonym łososiem
Składniki :
-200g makaronu penne
-150g wędzonego łososia
-1 biała cebula
-1 ząbek czosnku
-mały pęczek koperku
-75ml białego wina
-oliwa z oliwek
-1/4 szklanki startego Grana Padano
-200g śmietan
-sól morska
-pieprz czarny
Przygotowanie :
1) Łososia pociąć w cienkie paski. Makaron ugotować al dente.
2) Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Dodać wyciśnięty czosnek i wlać wino. Gdy odparuje znaczna część płynu dodać śmietankę, posiekany koperek i doprawić do smaku pieprzem i odrobiną soli (łosoś jest wystarczająco już słony!). Nie zagotowywać śmietany, tylko mocno podgrzać.
3) Dodać odcedzony makaron, wymieszać z sosem i podawać na gorąco posypane koperkiem i odrobiną płatków sera. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
śmietana 30? a jest może taki przepis z serkiem ricotta albo mascarpone?
OdpowiedzUsuńNie, nie musi być 30%, ja użyłem chyba 12% tej do sosów i zup. Ale jakbyś spróbował/a z ricottą albo mascarpone to daj znać jak wyszło ;)
Usuń