wtorek, 26 lutego 2013
Placki z wieprzowiną i kukurydzą
Pierwszy raz robiłem placki, może nie były to tradycyjne ziemniaczana bo znowu tajskie i do tego z kukurydzą i curry. O smaku wiele Wam nie powiem bo mam zatkany nos, ale cały talerz został wchłonięty w chwilę przez ojca, więc były dobre. Ja wyczułem tylko lekkie chilli, curry i kukurydzę. Zrobię je kiedyś jak będę zdrów to uaktualnię wrażenia!
Składniki :
-200g mielonej wieprzowiny
-280g kukurydzy (1 puszka)
-1,5 łyżki sosu sojowego
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki kukurydzianej
-4 liście limonki (lub skórka z połowy)
-1 papryczka chilli
-2-3 łodygi kolendry
-pół jajka
-mąka pszenna
-słodki sos chilli do podania (przepis na końcu strony, tej strony )
Przygotowanie :
1) Mięso wymieszać z odcedzoną kukurydzą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną i kukurydzianą, liśćmi limonki oraz posiekaną kolendra i chilli. "Zagnieść" masę stopniowo dodająć pół rozbełtanego jajka.
2) Rękami zamoczonymi w zimnej wodzie formować kulki, te następnie zgniatać na placki.
3) Placki oprószyć mąką z obydwu stron i smażyć na 2-3 mm warstwie oleju przez 3-4 minuty na stronę. Podawać na sałacie plus miseczka sosu chilli do moczenia. Smaczego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz