Składniki :
spód :
-70g masła
-40g cukru pudru
-1 jajko
-20ml mleka
-8g kakao w proszku
-125g mąki tortowej
nadzienie :
-100g ciemnej czekolady
-310ml śmietanki
-80g cukru pudru
-80g masła
Przygotowanie :
1) Utrzeć masło (w pokojowej temp.) z cukrem, dodać jajko i kakao a następnie dodać przesianą mąkę i połączyć w jednolitą masę (nie zagniatać!). Odstawić do lodówki na 20 minut.
2) Zagotować śmietankę z cukrem. Stopniowo dolewać gorącą śmietankę do miski z czekoladą, aż ta całkowicie się rozpuści.
3) Do mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę masło w pokojowej temperaturze i delikatnie wmieszać je do masy.
4) Rozwałkować ciasto na oprószonym blacie na grubość ~3-4mm. Foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Wyłożyć ciasto w foremkach, obciążyć grochem/fasolą.czymkolwiek i piec 5 minut w temperaturze ~180*C, następnie wyjąć obiążenie i piec, aż spody będą kruche - kolejne 3-5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
5) Przelać nadzienie do foremek i odstawić na 2-3 godziny do lodówki do ścięcia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz