Składniki :
-10g świeżych drożdży
-150ml mleka
-25g cukru
-4g soli
-2 żółtka
-135g masła
-3.5 syropu słodowego(opcjonalnie)
Przygotowanie :

2) W misce wymieszać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami (nie licząc soli), dodać żółtka, reszte mleka i starter i wymieszać. Zagnieść ciasto ~5 minut - będzie na początku mocno lepiące, ale z czasem będzie sie trzymać kupy. Odstawić do wyrośnięcia na ~30min.
3) Ciasto spłaszczyć, uformować kulę i wmieszać pokrojone masło z temperaturze pokojowej i sól. Zagniatać, aż do powstania gładkiego ciasta (będzie lepko, okrutnie lepko!).
4) Podłużną foremkę do chleba nasmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i uderzyć foremką kilka razy o blat, żeby ciasto wypełniło dobrze dół foremki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ~30 min.
5) Piec 15-19 minut w temperaturze 200*C (Na początku pieczenia wlać do piekarnika kieliszek lub dwa wody). Ostudzić odrobinę i jeść!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz