Składniki:
- 295 g mąki
- 50 g cukru
- pół jajka (30 g)
- szczypta soli
- 37 g masła
- 25 g drożdży
- 155 ml wody
- olej
Przygotowanie:
- Wrzuć do miski cukier, mąkę, sól i jajka, ale nie mieszaj
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, następnie wlej wszystko do reszty składników
- Wymieszaj składniki i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie
- Dodaj masło i jeszcze raz zgnieć wszystko razem
- Podziel ciasto na ok 50 g kawałki i zrób z nich kulki
- Odstaw do ponownego wyrośnięcia, a następnie smaż w głębokim tłuszczu, aż będą złoto-brązowe.
- Po usmażeniu odstaw obtocz w cukrze z cynamonem lub odstaw do wystygnięcia, przetnij na pół i wypełnij bitą śmietaną. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz