Dziś bez notatki, bułki mówią same za siebie, sa mięciutkie, pachnące i pyszne opór.
Składniki:
- 120 ml mleka
- szczypta szafranu
- 400 g mąki
- 50 g migdałów
- szczypta soli
- 75 g cukru pudru
- 25 g świeżych drożdży
- 120 ml wody
- 0,5 łyżeczki esencji migdałowej
- 50 g masła
- 1 jajko
- Zagotować mleko z szafranem i odstaw do wystygnięcia
- Kiedy mleko będzie miało około 35 stopni wlej wodę, wsyp cukier i drożdże
- Zmieszaj z resztą składników, oprócz masła i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne
- Następnie dodaj masło i znowu dokładnie zagnieć
- Zostaw ciasto do wyrośnięcia na ok 20 min (powinno być 2x większe)
- Podziel na 12 kawałków i uformuj w dowolne kształty np. warkocz albo małe, okrągłe bułki
- Rozbij jajko i roztrzep je, a następnie posmaruj tym jajkiem wierzch swoich bułeczek
- Wstaw do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piecz około 20 min, aż będą złociste (w trakcie pieczenia zmniejsz temperature do 180 stopni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz