Składniki :
-2 jabłka
-200g mąki
-150ml mleka
-1/4 łyżeczki suchych drożdży
-szczypta soli
-szczypta cukru
-szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie :
1) Jabłka obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne (najlepiej użyć cienkiej stalowej rurki i przepchać przez środek wraz z gniazdem) i pokroić na plastry grubości ~1 cm.
2) W letnim mleku ze szczyptą cukru rozpuścić drożdże i odstawić na 3 minuty, aż zaczną działać.
3) Do mleka dodać przesianą mąkę z solą i wymieszać na rzadkie ciasto.
4) Jabłka obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar, zamoczyć w cieście i smażyć 3-5 minut na stronę na rozgrzanym tłuszczu (~170*C).
5*) Dodatkowo można posypać cukrem pudrem i wstawić do piekarnika z opcją grilla (od góry) na chwilę, żeby były pokryte chrupiącym karmelem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz