Składniki:
-3 grzyby Shiitake (lub innych 'chińskich')
-185 g cienkiego jajecznego makaronu (najlepiej azjatyckiego)
-3-4 zielone cebulki
-3 łyżki sosu sojowego
-2 łyżki 'mirin' lub 1 łyżka octu+pół łyżeczki cukru
-1 litr bulionu (kostki rosołowe)
-500 g kurczaka (udka lub pierś, można też użyć resztek z rosołu)
-60g szynki w plasterkach
-130g kiełków fasoli mung
-opcjonalnie można użyć pół cebuli, chili, świeżą kolendrę i 1 łyżeczkę imbiru
- Ugotować kurczaka w 1 l wody z cebulą, imbirem i chili (ok 15-20 min). Ostudź i odziel mięso dzieląc na małe kawałki.
- Gotuj grzyby w samej wodzie aż będą miękkie (ok 10 min suszone). Odcedź, pokrój na plastry.
- W miedzyczasie pokrój zieloną cebulkę na cienkie plasterki, a szynkę w paski.
- Ugotuj makaron wg zaleceń na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą i jeszcze raz dokładnie odsącz.
- Do garnka z bulionem wrzuć kurczaka, szynkę, przyprawy, kiełki, makaron, grzyby i gotuj przez 2 minuty.
- Ewentualnie dopraw do smaku sosem sojowym i mirin.
- Podawaj z pokrojoną zieloną cebulką, kwałkami chili i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz