wtorek, 25 grudnia 2012

Ryż z cukinią, kiełkami słonecznika i chilli po tajsku

Zabrakło mi makaronu ryżowego na tę sałatkę, więc musiałem sięgnąć po ryż i nieco zmienić recepturę, wyszło bardzo dobre tylko trochę przesadziłem z limonką więc poniżej przepis już dostosowany i znormalizowany ;)


Składniki (2 porcje):
-3/4 szklanki ryżu
-1 średnia cukinia
-łyżka posiekanej mięty
-łyżka posiekanej pietruszki
-2 łyżki sosu rybnego
-1 duża garść kiełków słonecznika
-2 łyżeczki brązowego cukru
-sok z połowy limonki
-1 duże chilli
-2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie :
1) Ryż ugotować na sypko, odcedzić, przelać sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Lekko ostudzić i dodać posiekaną miętę i pietruszkę, wymieszać.
2) W miseczce połączyć sok z limonki, sos rybny i cukier - mieszać aż do rozpuszczenia cukru. Chilli pozbawić gniazda nasiennego i posiekać na drobne paseczki. Dodać do sosu i odstawić na chwile.
3) Cukinię przeciąć na pół i piec oprószoną solą przez około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni lub aż będzie miękka. Następnie pociąć w trójkąciki.
4) Na talerzu ułożyć kopiec ryżu, na niego cukinię, połowę kiełków słonecznika podlać połową sosu z chilli i posypać kilkoma świeżymi listkami mięty i pietruszki. Danie powinno być serwowane w temperaturze pokojowej - cukinia może być nieco cieplejsza ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz