czyli na wskroś włoska sałatka z mozzarelli i pomidorów z oliwą, bazylią i grubo mielonym pieprzem
Szybka sałatka pochodząca z regionu Kampanii w południowych Włoszech, rzekomo ma odzwierciedlać flagę Italii - cóż, kolory by się zgadzały... Dobra opcja na 'wymyślną' kolacje niedużym kosztem a efektownie ;))Składniki (1 porcja) :
-1 duży pomidor
-1 kulka mozzarelli
-kilka świeżych listków bazylii
-pół łyżki oliwy z oliwek
-odrobina octu balsamicznego
-3-5 roszponek
-kilka oliwek
-sól morska i grubo mielony pieprz czarny
Przygotowanie :
1) Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry.
2) Ułożyć na przemian pomidora, bazylię i mozzarellę. W środek położyć roszponkę i oliwki.
3) Z oliwy i octu przygotować sos i skropić całość.
4) Oprószyć niewielką ilością soli i popieprzyć według uznania - do smaku ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz