Składniki :
-600g mielonej wołowiny
-200ml wody
-800g (2 puszki) pomidorów w kostkę
-2 papryki (zielona i czerwona)
-2 cebule
-3 ząbki czosnku
-2 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka kolendry
-1,5 łyżki nasion kopru włoskiego
-1,5 łyżki ziaren kakaowca (wiórków)
-4 łyżki sosu Chipotle Tabasco / Smoked MadDog
-1 puszka czerwonej fasoli
-0,5 puszki kukurydzy
Przygotowanie :
1) Na 2 oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek (~3 / 4 minuty). Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę oraz mięso. Dodać kumin, kolendre, nasiona kopru włoskiego, ziarna kakaowca i doprawić solą. Smażyć, aż mięso się 'zetnie'.
2) Dodać wodę oraz pomidory i gotować około 20 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
3) Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydzę i dodać Tabasco. Gotować kolejne 20-30 minut (w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody / soku pomidorowego).
4) Doprawić do smaku solą (i ewentualnie którymiś z w/w przypraw jeżeli czujesz potrzebę), wymieszać i odstawić na chwilę do 'przegryzienia się smaków'.
5) Podawać z białym ryżem (basmanti pasuje tu idealnie), posypać kolendrą i dodać łyżkę śmietany na wierch. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz