Składniki :
-500g szczawiu
-3,5l bulionu
-2 duże ziemniaki
-3 łyżki śmietany 18%
-sól / pieprz
-jajka na twardo + kilka liści szczawiu do ozdoby
Przygotowanie :
1) Szczaw umyć i wrzucić do bulionu, zagotować i gotować 10-12 minut. Zmiksować wszystko na gładką masę a następnie przetrzeć przez sitko celem pozbycia się zdrewniałych częsci.
2) Ugotować ziemniaki na miękko w osolonej wodzie (w innym garnku). Odcedzić, wlać szklankę zupy i zmiksować na gładko. Wymieszać z zupą, dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem i solą.
3) Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Z liści szpinaku przygotować chiffonade czyli zrolować umyte liśćie w rulonik i pokroić cienko jak na zdjęciu poniżej.
Juma z wikipedii. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz