wtorek, 8 stycznia 2013
Soczysty kurczak z tymiankiem i czosnkiem podany z focaccią z orzechami i pomarańczą
Z brak pomysłu na obiad wyszło całkiem fajne połączenie smaków, naprawdę, warto spróbować jeśli nie w duecie to oddzielnie ;))
Składniki (2 porcje)
Kurczak :
-1 pierś z kurczaka
-2 ząbki czosnku
-6 listków rozmarynu
-sól morska, pieprz czarny
-oliwa z oliwek
-2 plasterki szynki prosciutto
Focaccia z orzechami i pomarańczową nutą
-1 szklanka mąki
-1/3 szklanki ciepłego mleka
-1/6 kostki drożdży (~17g)
-półtorej łyżki grubo pokruszonych orzechów włoskich
-skórka z 1/3 pomarańczy
-płaska łyżeczka soli
-łyżka oliwy
Kurczak Przygotowanie :
1) Filet oczyścić, przeciąć w pół i osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, naciąć filet w paru miejscach i włożyć do środka czosnek. "Czystą stronę" filetu natrzeć solą, pieprzem i oliwą. (To samo zrobić z drugą częścią filetu)
2) Rozgrzać patelnie grillową (ewentualnie zwykła) i podpiec "czystą stronę" na rumiano. Następnie wierch fileta naciąć długimi, głębokimi cięciami i w zagłębienia włożyć listki rozmarynu. Polać oliwą i przykryć plasterkiem szynki.
3) Kurczaka przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w temperaturze 200 stopni około 8-13 minut.
Focaccia Przygotowanie :
1) Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Do miski wsypać mąkę, sól i dodać oliwę, następnie wlać mleko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, pokruszone orzechy i połączyć z ciastem.
2) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć solą i grubomielonym pieprzem, położyć uformowane w placek grubości 1,5cm ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce.
3) Piec w temperaturze 200 stopni 12-15 minut aż wierch będzie rumiany a środek upieczony.
Podawać razem, przystroić gałązką rozmarynu. Jeść kurczaka zagryzając focaccią moczoną w sosie który wypłynie z kurczaka. Smanczego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz