Mieliśmy dzisiaj gościa- Matthew z kadry narowodej Taekwon-do, więc zrobiliśmy kilka pizz. Między innymi z bananami i z tym kurczakiem. Nie muszę chyba mówić, że wyszło mrrrr!
No a na deser uparłam się zrobić apple crumble z lodami waniliowymi. Przepis od razu wrzucam, póki jeszcze pamiętam, bo jestem bardzo zadowolona z tego, jak mi wyszło.
Składniki na formę o wymiarach 20x20x4 :
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok 125 g masła pokrojonego w kosteczkę
- 1/3 szklanki cukru (lub mniej, jak kto woli)
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- lody waniliowe lub śmietankowe
- 4 jabłka
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyzki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- 4 pierwsze składniki łączymy i łączymy ugniatając ręką, aż będzie przypominało bułkę tartą
- Jabłka myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, a potem na bardzo cienkie plasterki
- Mieszamy 4 ostatnie składniki i przekłądamy do formy (jabłka powinny zajmować trochę więcej niż jej połowę)
- Przysypujemy równą warstwą kruszonki
- Wkładamy do piekarnika na ok 20 min, lub aż ciasto będzie łądnie pachnieć, a wierzch będzie koloru złocisto brązowego
- Podajemy na ciepło, obowiązkowo z gałką lodów :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz