Marynata (na 0,5-1kg piersi kurczaka)
-1/2 szklanki soku pomarańczowego
-2 łyżki płynnego miodu
-1/2 łyżeczki garam masaala
-1 łyżeczka tabasco
-2 łyżki sosu sojowego
-szczypta cynamonu
-1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie :
1) Wymieszać składniki marynaty, aż miód się rozpuści.
2) Kurczaka pokroić w niegrube plastry (pierść przekroić na pół wzdłuż) i marynować minimum przez noc w lodówce.
3) Odsączyć z marynaty i grillować po 3 minuty z obu stron.
4) Marynatę zredukować (gotować na małym ogniu) do konsystencji gęstego sosu.
5) Kurczaka polać sosem przed podaniem i przystroić 'czymś zielonym' np. posiekaną kolendrą.
*6) Kurczaka pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu, sos podać w małej miseczce do 'maczania' kurczaka. Smakuje równie dobrze na zimno więc sprawdzi się jako przekąską lub starter. Smacznego!
(English version below the photo)
Маrinade (enough for 0,5-1kg chicken) :
-1/2 cup orange juice
-2 tbsp liquid honey
-1/2 tsp garam masaala powder
-1 tbsp Tabasco
-2 tbsp soy sauce
-small pinch of cinnamon
-1/2 tsp salt
1) Mix marinade ingredients until the honey is dissolved.
2) Cut chicken breast in thick slices and marinate at least overnight.
3) Drain the marinade and grill for ~3 minutes both sides.
4) Reduce marinade until saucy consistency
5) Pour sauce over cooked chicken, garnish with coriander and serve.
*6) Slice the chicken, place on plate with dipping bowl with sauce and serve as an entree. Tastes cold as good as hot. Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz