z cebulą i chilli
Popisowy przepis znajomej mojej babci który mi sprzedała ;)Składniki :
-1kg chudych żeberek
-1/3 szklanki wody
-puszka pomidorów w kostkę
-2 duże cebule
-mąka tortowa do obtoczenia mięsa
-1 papryczka chilli (lub do smaku więcej)
-2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie :
Krok 1 : Żeberka podzielić na części (po 2-4 żeberka jedna), oczyścić z błon i nadmiaru tłuszczu. Obtoczyć porządnie w mące i podpiec z obu stron aż będą złociste. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oliwy i odstawić na bok.
Krok 2 : Do dużego garna na dno nalać wody, dodać chilli, łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę kawy, pół łyżeczki soli lub przyprawy typu "kucharek / vegeta" i wymieszać. Ułożyć żeberka w garnku warstwami z cebula i pomidorami z puszki wymieszanymi z resztą kawy. Na koniec delikatnie pomieszać, ale tak by na dnie był głównie płyn.
Krok 3 : Gotować na bardzo małym ogniu 1 - 1,5 godz. lub zapiec w piekarniku w temp 180 stopni przez podobny czas. Sos musi się zredukować aż będzie gęsty a żeberka miękkie.
Podawać z ziemniakami (najlepiej pieczonymi z oliwą i czosnkiem) lub porządną pajdą chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz