w sosie pomidorowo-czosnkowym z prażonymi orzechami nerkowca
Składniki :
-3 średnie bakłażany
-400g kurczaka
-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
-2 puszki pomidorów
-150g nerkowcow
-1 duża cebula
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Przygotowanie :
Krok 1 : Bakłażany, przeciąć na połowy, posypać solą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut na funkcji grillowania po czym wyjąć i ugnieść miąższ tak żeby powstało miejsce na mięso i delikatnie oprószyć solą.
Krok 2 : Na łyżce oliwy usmażyć mięso z dodatkiem posiekanego drobno czosnku, cebuli pociętej w drobną kostkę, soli i pieprzu. Do usmażonego mięsa dodać 2 łyżeczki koncentratu i wymieszać.Bakłażany włożyć do naczynia do zapiekania i napełnić farszem połówki podpieczonych bakłażanów. Na patelnie wlać 2 puszki pomidorów w kostkę.Gotować na małym ogniu do odparowania ok. 1/3 części płynu. Dodać zioła prowansalskie, wyciśnięty ząbek czosnku, płaską łyżkę cukru, sól do smaku i wymieszać cały czas gotując po czym zdjąć z ognia.
Krok 3 : Bakłażany w naczyniu zalać sosem i piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. W czasie gdy bakłażany są w piekarniku na suchej patelni uprażyć orzeszki nerkowca. Bakłażany podawać posypane orzeszkami z chlebkiem pita.
/Zamiast kurczaka można użyć wołowiny a orzeszki nerkowca zastąpić piniowymi. Smacznego ; )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz